Tarım Çeşitlerinin Sağlığımız Üzerine Etkileri

Tarım Çeşitlerinin Sağlığımız Üzerine Etkileri
4 December, 2022

“Mart 2015’te Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren ürünlerin %80’inde kullanılan ve herbisit (yabani ot öldürücü) etken maddesi olan Glisofat’ın insanlarda muhtemelen kanser yaptığını açıkladı. Türkiye’de de çok fazla kullanılan Glisofat, kanserin yanı sıra otizm gibi gelişim bozuklukları ile ilişkilendiriliyor (1).”

Kullanılan tarım ilaçları konusunda Monsanto çok da dikkatli değil. Kullanılan tarım ilaçlarından birini ele alalım, örneğin;degree extra tarım ilacını. İçeriğinin yüzde 14’ünde bulunan Atrazine maddesi, topraktan yeraltı sularına sızabiliyor. Yeraltı sularıyla su ekosistemine sızan madde balıkların ve su böceklerinin vücuduna giriyor. Diğer içerik acetochlor ise kurbağalarda sudan karaya çıkma dönüşümü olan metamorfozu hızlandırıyor ve balıklarda gelişim problemleri yaratıyor. Bahsedilen tarım ilaçları yüksek dozlarda ve havadan helikopterlerle devasa tarlaların üzerine spreyleniyor. Bu şekilde bir tarımcılık dünyanın toplam biyokütlesinde biriken kimyasalları her geçen gün arttırıyor (2).

İlk önce İskoçya, sonra Almanya, ondan sonra da Yunanistan ve Letonya GDO devini ülkelerinden kovarken, şimdi de Fransa, Paul Francois isimli çiftçiyi zehirlemekten Monsanto’yu suçlu buldu.
Paul Francois, 2004 yılında Monsanto’nun Lasso adlı ürününü teneffüs ettikten sonra hafıza kaybı, baş ağrıları ve kekeleme gibi sorunlarla karşılaştığını belirtiyor ve endüstriyel tarım devini ürünün üzerine gerekli uyarıları koymamakla suçluyordu. Dava, bu tür suçlamaların Monsanto’ya karşı hukuki bir davaya dönüşmesinin ilk örneği olması ile de dikkat çekiyor. Fransa’nın Lyon kentinde görülen davada, karar Monsanto’nun Francois’yı zehirlendiği ve şirketin tüm zararlarını karşılamasının gerektiği doğrultusunda karar verildi (3).

Bayer’in Monsanto’yu almasının anlamı;
http://m.bianet.org/bianet/tarim/178776-bayer-in-gdo-lu-tohum-ureten-monsanto-yu-almasinin-anlami

Kaynakça:

  1. Bulut Aslan – Yonca Demir, “Organik Tarım Türkiye’yi Besler!”, Toplum ve Bilim Dergisi, Sayı 138/139 (2016), Syf: 158
  2. https://gaiadergi.com/monsanto-afrika-topraklarinda-tarlalar-olusturmayi-planliyor/
  3. http://www.yesilist.com/bu-ay-gdo-devi-monsantonun-en-kotu-ayi/