Kendi Kendine Yeten, Sürdürülebilir Tarım: Permakültür

Kendi Kendine Yeten, Sürdürülebilir Tarım: Permakültür
4 December, 2022

Permakültür kelime olarak sürdürülebilir tarım demek. Ve en basit haliyle sürdürülebilir olmak için doğanın kendisini taklit ederek tarım yapmak diyebiliriz. Dolayısıyla permakültürde ilaçsız/kimyasalsız tarım yapılıyor. Bu sistemde bitkileri, böcekleri, toprağı, havayı ve suyu çok iyi tanımak gerekli, çünkü hepsinden ayrı ayrı faydalanıyoruz. Bu doğal  ve yerel bileşenlerden en iyi şekilde faydalanabilmek ve en eforsuz şekilde üretim yapmak da asıl amacımız oluyor.

Doğayla birlikte çalışmak ve doğadaki canlı/cansız hiçbir kaynağı tüketmemek en önemli permakültür özelliği.

Permakültürün isim babası doğabilimci Bill Morrison, “Permaculture, A Designers Manual” kitabında permakültürün etik ilkelerini aşağıdaki gibi sıralamış.

– Yeryüzüne Özen Gösterme; bütün yaşam sistemlerinin, canlı cansız bütün varlıkların devamı ve çoğalması için gerekli koşulları sağlama.

– İnsanlara Özen Gösterme; insanların gıda, barınak, eğitim, tatmin edici iş ve keyifli insan ilişkilerine sahip olarak sağlıklı bir şekilde varolmaları için gerekli kaynaklara ulaşmalarını sağlama.

– Nüfus ve Tüketime Sınır Getirme;kendi ihtiyaçlarımızı kontrol altına alarak yukarıdaki ilkeleri desteklemek için kaynak ayırabiliriz. Zaman, para veya enerji cinsinden olabilecek bu kaynakları birinci ve ikinci ilkelerin gerçekleştirilmesinde kullanabiliriz.

Birkaç permakültür çalışmasına aşğaıda kısaca göz attık;

– Kardeş bitkiler yöntemi; İlaç kullanmadan bitkilerin birbirine yararlı özelliklerini kullanmak için oluşturulan bir sistem. Bu faydalar; toprağa besin sağlama, gölge sağlama, zararlı böcekleri kovup yararlıları çekme olabilir. Örneğin kadife çiçeği bu faydaların hepsini sağlayan bir bitki olduğu için biz de çiftliğimizde sebzelerimizin arasına sık sık ekiyoruz.

– Toprağı sürmemek; Toprağı sürmüyoruz bunun yerine boş toprakları üstten havalandırıyoruz. Toprağı sürmek altında yaşayan yararlı türleri ve besinleri öldürüyor. Aynı şekilde anız yakılması da permakültürü bırakın normalde de asla yapılmaması gereken bir yanlış ????

– Örtü bitkisi; tarlada ekim yapılmadığı zamanlarda toprağı erozyona karşı koruyacak ve toprağı besleeyecek yayılmacı türlerin ekimine deniyor. Bu bitkileri tabii ki toprağımızın ihtiyacına göre seçiyoruz. Hangi mineral ya da besin azsa bunu artırmak amaçlı ekim yapabiliriz.

Permakültür ve ekolojik tarımla ilgili öğrenilecek, araştırılacak daha çok fazla konu var. Eğer doğal tarım hakkında bilgi almak ve kendi hasadınızı permakültür kasalarımızdan yapmak isterseniz, dükkan.barbarosfarm.comt.r adresinden çiftlik turu randevunuzu oluşturabilirsiniz. Ayrıca web sitemiz ve intsagram.com/barbarosfarm adreslerimizden doğal tarım eğitimlerimizi takip edebilir, iletişim listelerimize kayıt olabilirsiniz.